Kanelbullens historia

Kanelbullen ingår nog i de flestas bild av vad en klassisk svensk fika är. Det mycket omtyckta bakverket har funnits sedan slutet av första världskriget då tillgången till råvaror förbättrades avsevärt i och med att ransoneringen av livsmedel avskaffades. Kanelbullen har sedan dess vunnit många svenskars hjärtan och även, välförtjänt nog, fått en alldeles egen dag.

Hur bakar man kanelbullar?

Ett standardrecept på degen till kanelbullar består av mjöl, jäst, smör, mjölk, socker och lite salt. Degen fylls sedan med smör, kanel och socker och till sist penslas bullen vanligen med ägg och pärlsocker innan den gräddas i ugnen. Vissa väljer också att tillsätta en liten dos av kardemumma. Kanelbullen kan anta många olika skepnader. Knutar, snurror, gifflar, flätor, längder och självfallet den klassiska kanelsnäckan. Variationerna är oändliga vilket gör att det aldrig blir tråkigt att baka kanelbullar!

Kanelbullens historia och kanelbullens egen dag

Kanelbullen har i Sverige en alldeles egen dag. Sedan år 1999 har kanelbullens dag firats den 4 oktober inte bara i Sverige, utan också Finland. Grundaren till denna temadag var Kaeth Gardestedt. Gardestedt var då projektansvarig för det så kallade Hembakningsrådet, som firade sitt 50-årsjubileum detta år. Denna dag skjuter försäljningen av just kanelbullar i höjden det äts omkring tio miljoner kanelbullar i Sverige. Men kanelbullens historia sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden än slutet av 90-talet. Kanel användes till bakning redan på 1600-talet, men själva kanelbullen ska ha gjort entré runt 1920. Efter första världskrigets slut blev det betydligt lättare att få tag på råvarorna, vilket förmodligen spelade en viktig roll för bakningen. På 50-talet när smöret sedan blev billigare togs bullbaket till en ny nivå och nådde allt fler svenska hushåll. Att kanelbullens dag infaller på hösten är ingen slump. Det är helt enkelt för att denna inte ska hamna i skymundan för andra mathögtider. Flera andra månader förknippades redan med exempelvis semlor, påskmat, midsommarmat eller julmat. I oktober fick kanelbullen själv stå i rampljuset.

Moderna varianter på den folkkära bullen

På senare tid har det blivit mer och mer populärt att experimentera med smakerna och hitta nya varianter på klassiska bakverk. Det florerar recept där smakerna av kanelbulle kombineras med formen av kärleksmums och bakas i långpanna eller delas på mitten för att sedan fyllas med mandelmassa och vispad grädde, likt en semla. För den som föredrar småkakor blir kanelbullesnittar det självklara valet, eller varför inte grädda kanelbullevåfflor för att få det bästa av två världar? Åter igen är möjligheterna oändliga och det är endast fantasin som sätter gränserna!

Kanelbullen som smaksättning

För den som inte får nog av smaken av kanelbullar så tar möjligheterna inte slut än. Det finns nämligen en hel rad väletablerade livsmedelsföretag som tagit in kanelbullen som gäst i sitt smaksortiment. Göteborgskex har till exempel gjort en variant på sitt ett av klassiska kex med smak av just kanelbulle. En annan klassiker som man kombinerat med bullen är Cloettas godissort Polly, där den tillsammans med kladdkaka och blåbärspaj utgör påsen som man kallar Swedish Fika. Glassjätten Ben & Jerry’s har med sin smak Cinnamon Buns skapat en internationell succé genom att fylla en av sina glassar med bitar av det nordeuropeiska bakverket varvat med kanelrippel. Även svenska glasstillverkare har lanserat liknande smaker som mottagits med öppna armar från det svenska folket.