Steg för steg – så lyckas man med pizza

Oavsett om du är en professionell pizzabagare eller en person som ska baka pizza för första gången så kan du göra en riktigt bra pizza. Men för att lyckas göra den perfekta pizzan behöver du tänka på några saker. I denna artikel kommer du att få en steg för steg guide för hur du bakar den bästa pizzan någonsin.

Steg för steg – så gör du den bästa pizzadegen

Det första du behöver göra för att kunna baka den perfekta pizzan är en pizzadeg. Att pizzadegen blir bra är kanske de viktigaste för att pizzan ska bli perfekt. Här kommer du nu att få en steg för steg guide på saker du bör tänka på för att få till den bästa pizzadegen.

  • Blanda inte ingredienserna för hårt

När du ska blanda ihop alla ingredienser är det viktigt att du inte blandar dem för hårt. Om du blandar ingredienserna för hårt finns det risk för att degen inte får någon luft och jäser dåligt.

  • Ha inte i för mycket mjöl i degen

Det är viktigt att du inte har i för mycket mjöl i degen då du kan riskera att degen blir torr. Försök att sikta i mjölet lite i taget för att det inte ska bli för mycket, degen ska vara fast och smidig, inte kladdig men inte heller torr.

  • Knåda degen länge och försiktigt

Det är bra att knåda degen länge och försiktig, när du knådar degen länge kan du arbeta in alla ingredienser på ett väldigt bra sätt, men tänk på att inte knåda för hårt.

  • Jäsningen

En pizzadeg ska jäsa mellan 30 och 60 minuter. Det är viktigt att du låter pizzadegen jäsa färdigt innan du kavlar ut den. När du ska låta degen jäsa ska du låta degen ligga kvar i bunken och lägga en bakhanduk ovanpå.

Så toppar du din pizza

Det är helt upp till dig vad du vill ha på din pizza, men här kommer du att få några tips på hur du kan toppa din pizza för att få pizzan lika prefekt som en pizza från en pizzeria.

  • Börja med tomatsåsen

Det första du ska göra är att smeta ut tomatsåsen på pizzadegen. Om du vill göra som de riktiga pizzabagarna kan du lägga en klick tomatsås i mitten på pizzadegen och sedan smeta ut tomatsåsen i cirklar.

  • Osten

Efter att du har smetat ut tomatsåsen är det dags att ha på pizzaosten. Det finns många olika pizzaostar du kan välja bland, till exempel mozzarella, pizzaost och gratängost.

  • Toppningen

När du har smetat ut tomatsåsen och haft på osten på pizzan är det dags att toppa pizzan med den toppning som du vill ha. Du kan till exempel ha skinka, grönsaker, kebab eller svamp på pizzan.

  • Gräddningen

Efter att du har haft på de ingredienser du vill ha på din pizza är det dags att grädda pizzan i ugnen. Hur länge du ska ha pizzan i ugnen beror helt på vilken ugn du har, därför är det viktigt att du tittar då och då om pizzan är färdig.