Olika sorters mjöl och deras användningsområden

När man ska baka så finns det en salig blandning på olika sorters mjöl, och det kan vara svårt att veta vilket mjöl man ska använda sig av. Ofta står det i recepten vilket mjöl som ska användas till just den kakan, eller det brödet som man ska baka. Det kan dock vara spännande att alternera mjölet ibland för att se vad man får för resultat. I vissa fall kan det ge ett sämre resultat eftersom vissa mjölsorter inte passar till vissa bakelser och/eller kakor. När man bakar exempelvis bröd så finns det å andra sidan väldigt många mjölsorter som passar. Nedan har vi listat några mjölsorter och vad de kan användas till.

Vetemjöl

Vetemjöl är den vanligaste mjölsorten och används i många olika kakor, bakelser, samt i olika sorters bröd och mycket mer. Det är också den sort som man använt sig av under en lång tid. Det är ett finmalt mjöl av vete som har en hög glutenhalt. Idag finns det dock många som är allergiska mot gluten och därför har man tagit fram alternativ till vetemjöl, men det används fortfarande flitigt idag och är fortfarande den vanligaste mjölsorten.

Vetemjöl special

Skillnaden på vetemjöl och vetemjöl special är att vetemjöl special är mer proteinrikt och passar alltså till mer elastiska degar, så som kanelbullar och/eller saffransbullar, samt bröd som är mer luftiga. Det går givetvis att använda vetemjöl special till kakor, men det ger inte lika bra resultat. Det är därför denna mjölsort är mer rekommenderad till framför allt sega degar.

Dinkelmjöl

Dinkelmjöl har funnits länge och används idag till framför allt bröd. Mjölet är rikt på protein, B-vitaminer, samt mineralämnen och är en aning nyttigare än vetemjöl och vetemjöl special. Dinkelmjöl är gjort på vete och gör bröden fylligare, samt ger mer aromer till brödet. Dessutom får man en större mättnadskänsla om man använder sig av dinkelmjöl vid brödbak.

Rågmjöl

Rågmjöl är gjort på råg och är ett finmalt mjöl med mycket fibrer, och är ett så kallat fullkornsmjöl. Mjölet är lite mörkare och passar alltså till bröd av mörkare karaktär. Dessutom är det också mycket nyttigare än exempelvis vetemjöl. Rågmjöl passar även bra om man ska baka surdegar. Man kan också skålla mjölet i hett vatten för att undvika att det ska smula.

Idealmjöl

Idealmjöl passar bäst till redningar och såser och är inte direkt lämpat till bakning. Idealmjöl är gjort på vete men har behandlats så att mjölpartiklarna blivit större och jämnare. Detta gör så att såser och redningar inte klumpar sig vid användning av idealmjöl. Man kan alltså säga att det är ett klumpfritt mjöl. Man kan givetvis använda vetemjöl i redningar, men ofta klumpar det sig och man måste blanda ut mjölet i vatten innan, just för att det inte ska klumpa sig. Detta slipper man med idealmjöl och därför är det optimalt att använda till just såser.

Kakmjöl med bakpulver

Kakmjöl med bakpulver, eller ”self rising flour” som mjölet också kallas passar perfekt till söta bakverk. Det innehåller både vetestärkelse och bakpulver, som alltså underlättar för bakning av kakor och/eller bakverk. Eftersom det redan innehåller bakpulver behöver man inte tillsätta något extra bakpulver i smeten. Detta mjöl gör bakelserna både fluffiga, luftiga, spröda, samt porösa för att man enkelt ska lyckas med sin bakning.