5 bakningstips för nybörjaren

Om du är ny i bakningsvärlden finns det många enkla tips du kan ta del av för att underlätta för din bakning. Det är bra att börja enkelt och baka något lättare, för att sedan ge dig på de mer avancerade bakverken. Att börja lätt kan vara att baka exempelvis en enkel sockerkaka som inte kräver så mycket energi och tid, utan den sköter sig ganska bra själv. Det är viktigt att du lägger ner tid och kärlek i din bakning för att du ska få en optimal bakning. Dessutom kommer du också bli motiverad till att baka mer och fler avancerade bakverk om det går bra i början. En sockerkaka har du oftast alla ingredienser till hemma och ingredienserna blandas i princip bara ihop, för att sedan åka in i ugnen. Det är alltså en mycket bra kaka att starta med om du är nybörjare.

Tänk på att följa recept

I början är det alltid bra att följa recept, och inte höfta för mycket eftersom recepten ofta är mycket pålitliga. När du sedan har kommit igång ordentligt med bakningen, kan du testa dig fram och höfta med ingredienserna. Men till en början bör du följa recepten noga för att du ska få en bra bakning, dock är det bra att börja med enklare recept. Det är också bra om du får en förståelse till varför det blir på ett visst sätt exempelvis. Till exempel varför sockerkakan inte blir lika luftig som den annars kan bli. Får du förståelse så gör du heller inte om samma misstag nästa gång du ska baka exempelvis en sockerkaka.

Se till att ha grundläggande verktyg hemma

Även om du inte tänker bli en konditor och/eller bagare så är det alltid bra att ha vissa grundläggande verktyg hemma för att underlätta för din bakning. Det är till exempel olika formar, olika verktyg så som slickepott, visp, slev, samt mått. Många bagare och konditorer använder sig av en våg när de mäter upp ingredienser, men det går absolut lika bra med mått. De flesta utformade recept är uppmätta med mått och inte på vikt. Men för att du alltså ska få en bra första bakning är det bra att du har dessa verktyg hemma. Det finns givetvis många fler verktyg, men för att du ska kunna starta enkelt och för att det inte ska bli alltför förvirrande är det bra att starta med dessa.

Förbered innan du börjar baka

När du är ny i bakningsvärlden är det bra om du förbereder innan du sätter igång och bakar. Det innebär att det är bra att läsa igenom receptet innan och ta fram de ingredienser som kakan ska innehålla. Det är också bra att mäta upp hur mycket det ska vara av respektive ingrediens, då när du sedan ska börja med baket är allt redan förberett och risken att du missar något är liten. Det gör också att du kommer att bli mindre stressad och redan vet vad kakan ska innehålla. Under bakningen är det också viktigt att du smakar av med jämna mellanrum för att kakan ska få den optimala smaken.